Close

11 februari 2019

UITSTEL AANVRAGEN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2018

Het vragen van uitstel voor je aangifte inkomstenbelasting (nu voor de aangifte van 2018) is voor velen een open deur. Als je een boekhouder of belastingconsulent hebt zul je merken dat hij/zij vaak automatisch voor de klanten uitstel aanvraagt (omdat hij/zij gebruik maakt van de uitstelregeling). Je hebt er dan geen omkijken naar maar het duurt dan doorgaans ook altijd nog wel een behoorlijke tijd (uitzonderingen daargelaten) voordat je bericht krijgt hoeveel je moet betalen of terugkrijgt. Goede tip is dan ook snel contact te leggen met je boekhouder/consulent om afspraken te maken over de aangifte want je bent niet de enige. Je kunt dan gelijk afspraken maken wat je moet aanleveren, wanneer hij de aangifte gaat indienen, wanneer de jaarcijfers klaar zijn etc etc. Je wilt niet onder aan de stapel liggen en lang moeten wachten.

Uitstel aanvragen kan ook nadelen hebben. Allereerst natuurlijk omdat je langer moet wachten totdat je hoort wat de uitkomst is. Persoonlijk wil ik altijd wel graag snel weten waar ik aan toe ben (ook voor mijn klanten). Als je echt snel resultaat wilt dan kun je de aangifte voor 1 april doen, dan krijg je voor 1 juli bericht.

Een ander nadeel kan zijn dat je rente moet betalen (of misloopt). Op de site van de Consumentenbond staan een paar voorbeelden van hoe dit kan uitpakken.

Nog even kort samengevat: vanaf 1 maart 2019 kun je aangifte doen en als je uitstel wilt moet je deze uiterlijk 1 mei aangevraagd hebben. Je krijgt dan zonder meer uitstel tot 1 september 2019.

Dit uitstel kan iedere zzp-er/ondernemer voor zichzelf aanvragen (nogmaals, mocht je geen boekhouder of consulent hebben die van de uitstelregeling gebruik maakt). Het gemakkelijkst is gewoon telefonisch bij de Belastingtelefoon (0800-0543), maar je kan ook via de belastingdienstsite een papieren versie downloaden (maar tja, wie doet dit nog?…). In alle gevallen je BSN nummer even bij de hand houden. En je DigiD heb je uiteraard nodig om in te loggen op de site.

Als je hele goede redenen hebt om nog langer uitstel te willen dan kun je daar een schriftelijk verzoek toe indienen. Op de Belastingdienst site staat uitgelegd hoe je dit doet en waar je dit naartoe stuurt. De fiscus zal dit dan apart beoordelen.

Het spreekt vanzelf dat je een boete krijgt opgelegd als je niet op tijd bent. Maar de Belastingdienst zal je met minimaal twee blauwe enveloppen ruimschoots op tijd waarschuwen dat je de aangifte dient in te dienen. Dus maak die blauwe enveloppen gewoon altijd open, ook al roepen ze nog zoveel reacties op.   

Met het invullen en opsturen van dit contactformulier gaat u akkoord met mijn privacybeleid en geeft u toestemming voor het verwerken van de persoonsgegevens die u hier hebt ingevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *