Close

18 oktober 2018

Zakendoen met het buitenland: hoe zit het met de btw?

 

Eén van de meest complexe zaken wanneer je zaken gaat doen met het buitenland is de BTW. Dit geldt voor zowel de import als de export van goederen of diensten. Ook is het van belang of je binnen of buiten de EU zaken doet. In deze blog zetten we de verschillende opties overzichtelijk voor je op een rijtje.

Dit blog behandelt het even in vogelvlucht. Het is best wel een moeilijke materie dus schroom niet om je boekhouder of een andere adviseur te raadplegen.

Te allen tijden geldt: probeer in je boekhouding altijd een scheiding aan te brengen in de verschillende mogelijkheden door altijd aparte (btw) grootboekrekeningen aan te maken/te gebruiken. In het grootboekschema van je boekhoudpakket zijn daar doorgaans wel goede mogelijkheden voor.

In het pakket e-boekhouden zijn uitstekende mogelijkheden om de verschillende boekingen uit elkaar te houden. Bovendien gaat de aangifte btw en opgave ICP daar geheel geautomatiseerd (‘met 1 klik’). Wel zo makkelijk.

 

Zaken doen BINNEN Europese Unie:

EXPORT

  1. Goederen leveren naar een land binnen EU (export binnen EU): Intracommunautaire levering of ICL

Levering aan ondernemer/zakelijke klant (deze moet btw-identificatienummer hebben; checken op internetsite Europese Commissie):

Je zet 0 % btw op de factuur. Klant moet zelf zijn btw in zijn land berekenen en deze aangeven op het btw formulier van het betreffende land. Mag deze vervolgens weer als voorbelasting terugvragen.

Levering aangeven bij vraag 3b op btw aangifteformulier.

Levering ook apart aangeven op formulier Opgaaf Intracommunautaire prestaties (ICP). Deze is te vinden op de beveiligde belastingdienstsite onder ‘overige formulieren’.

Levering aan particulier: tot een bepaald drempelbedrag gewoon btw berekenen en in Nederland aangeven. Daarboven dient buitenlandse btw afgedragen te worden (zogenaamde afstandsverkoop). Raadpleeg de belastingdienstsite voor de details.

  1. Diensten leveren naar een land binnen EU (export binnen EU): intracommunautaire dienstverlening of ICD

Dienst aan ondernemer/zakelijke klant (deze moet btw identificatienummer hebben; checken op internetsite Europese Commissie):

Je factuur versturen zonder btw met vermelding btw verlegd! Klant moet zelf zijn btw in zijn land berekenen en deze aangeven op het btw formulier van het betreffende land. Mag deze vervolgens weer als voorbelasting terugvragen.

Dienst aangeven bij vraag 3b op btw aangifteformulier.

Dienst ook apart aangeven op formulier Opgaaf Intracommunautaire prestaties (ICP). Deze is te vinden op de beveiligde belastingdienstsite onder ‘overige formulieren’.

Dienstverlening aan particulier: In de meeste gevallen is dan de dienst belast in Nederland en brengt u dus Nederlandse btw in rekening. Met een ‘particulier’ bedoelen we in dit geval een klant die geen btw-identificatienummer heeft.

BELANGRIJK! Er zijn vele uitzonderingen op bovenstaand (dienstverlening), zowel voor diensten aan ondernemers als particulieren. Bijvoorbeeld digitale diensten en personenvervoer! Dat gaat hier te ver dus raadpleeg hiervoor de belastingdienstsite of je boekhouder.

IMPORT

  1. Goederen afnemen vanuit een ander EU land (import binnen EU): intracommunautaire verwerving of ICV

Leverancier stuurt factuur met 0 % btw. Deze moet je vervolgens zelf berekenen en vervolgens in Nederland aangeven op je btw formulier. Deze mag je ook weer aftrekken bij de voorbelasting dus per saldo betaal je niets.

Het bedrag van je goederen geef je aan bij vraag 4b op het btw aangifteformulier.

Bij afname van goederen van een particulier is er geen sprake van btw.

  1. Diensten afnemen vanuit een ander EU land (import binnen EU): intracommunautaire dienst of ICD

De dienstverlener stuurt factuur zonder btw met vermelding btw verlegd. Deze moet je vervolgens zelf berekenen en vervolgens in Nederland aangeven op je btw formulier (vraag 4b). Deze mag je ook weer aftrekken bij de voorbelasting dus per saldo betaal je niets.

OOK HIER: er zijn uitzonderingen op deze regels, zowel voor diensten van ondernemers als particulieren. Raadpleeg ook hier de belastingdienstsite.

 

Zaken doen BUITEN Europese Unie

Export en import van Goederen buiten de EU:

 

Export van goederen naar niet EU landen: je brengt 0 % btw in rekening. Invullen bij vraag 3a op je Nederlandse btw aangifteformulier.

Import van goederen vanuit niet EU land: Bij import van goederen uit niet-EU-landen, moet je deze aangeven bij de Douane. Over die goederen betaal je onder andere invoerrechten en btw (aan het land van herkomst). De import geef je aan bij vraag 4a op het  Nederlandse btw aangifteformulier. Als je veel of regelmatig zaken doet met het buitenland kun je een zogenaamde artikel 23 vergunning aanvragen. De betaalde btw over je import mag je aftrekken als voorbelasting.

De procedures rond het berekenen en aangeven van de btw over de export en import van goederen buiten de EU is best wel lastig en gaat in dit blog wat te ver. Daarvoor kun je het beste de belastingdienstsite raadplegen onder ‘BTW berekenen bij export/import van goederen uit niet EU landen’. Ook je boekhouder kan je uiteraard adviseren.

Export en import van diensten buiten de EU:

Ook hier gaat het voor dit blog wat te ver om dit in detail uit te leggen. Ik verwijs je naar de belastingdienstsite waar onder  ‘BTW berekenen bij export/import van goederen uit niet EU landen’ een ‘Hulpmiddel diensten in- en uit het buitenland’ staat. Deze kun je het beste gebruiken als je hiermee te maken hebt. En ook hier: benader je boekhouder als je er niet uitkomt.

Met het invullen en opsturen van dit contactformulier gaat u akkoord met mijn privacybeleid en geeft u toestemming voor het verwerken van de persoonsgegevens die u hier hebt ingevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *